Hanna Graflund Sleyman tar ny roll i Axel Johnsons koncernledning

2024-09-10

Hanna Graflund Sleyman, tidigare bland annat vd för Kicks Group, tillträder som EVP Emerging Technology på Axel Johnson, med uppdraget att ytterligare stärka gruppens och bolagens förmåga och utveckling inom framväxande teknologier.

Axel Johnson Emerging Technology är en central funktion med uppdraget att stärka gruppens och bolagens utveckling inom framväxande teknologier med fokus på AI. Syftet är att accelerera den nya våg av digital transformation som koncernen genomgår samt att stärka omvärldsbevakning, och att bygga intern kompetens och kunskapsutbyte samt partnerskap med externa nyckelaktörer.

Hanna Graflund Sleyman har under det senaste året lett Axel Johnson Emerging Technology. Hon har tidigare bland annat varit vd på KICKS, kommersiell chef i Amazons Sverige-etablering, Asien-chef för Daniel Wellington och vd för Departments & Stores (NK), och dessförinnan managementkonsult på McKinsey.

Thomas Ekman, vd Axel Johnson:

”Vårt uppdrag som ägare är att bidra till att rusta våra bolag för morgondagen. Därför vill vi öka takten i utvecklingen av vår kompetens och förmåga inom ny teknik så som AI. Att säkerställa att våra bolag har rätt kompetens och ambitiösa digitaliseringsagendor är centrala teman för oss som ägare. Hanna har en rad kvaliteter som gör henne till rätt person för att stärka oss i det arbetet. I tillägg till analytisk och strategisk höjd har hon en omfattande operationell erfarenhet inom retail-verksamheter med högt teknologi-innehåll, som gör att hon på djupet förstår de utmaningar och möjligheter våra bolagsledningar ställs inför.”

Hanna Graflund Sleyman, EVP Emerging Technology, Axel Johnson

”Den explosiva utvecklingen inom AI påverkar alla våra bolag, och nästintill alla aspekter av deras verksamhet. Vi ser redan många framgångsrika initiativ inom Axel Johnsons bolag, alltifrån effektiviseringar i processer och automatisering av administration, till innehållsskapande för marknadsföring, säljverktyg och produktdesign. Jag är övertygad om att vi som grupp har en stor potential i att accelerera arbetet samt förbättra vår omvärldsförståelse, öka vårt interna utbyte och att använda vår gemensamma styrka för att bygga starka och värdeskapande externa partnerskap. Att bidra till att säkra långsiktig konkurrenskraft i en grupp med Axel Johnsons bredd är en otroligt rolig och utmanande uppgift.”